Béasse...chlapec, který, hledíce do chřtánu nemesis disciplinačních mechanismů, si dokázal zachovat svobodu ducha, vůli a odhodlání nepřijmout ničí nadvládu...při soudním přelíčení, jež ho mělo na příští dva roky uvrhnout do vězení, se ve třinácti letech nepodvolil a narušil trajektorie všech siločar chystajících se ho obepnout a podřídit kázni...jemu i všem ostatním, kteří/ré se nehodlají podvolit a přijmout nadvládu, je věnován tento blog...

neděle 27. července 2008

Témata a obsah blogu "prohlédnout mettray"

Abych se pokusil prolít světlem potemnělé důvody založení tohoto blogu, budou se příspěvky následujících dnů vztahovat především k dílu, které bylo hlavní inspirací pro jeho založení. Hlavním důvodem se stala kniha francouzského filosofa a historika myšlení Michela Foucaulta Surveiller et punir: naissance de la prison (Dohlížet a trestat: kniha o zrodu vězení), jejíž ústřední myšlenky se pokusím v následujících dnech nastínit, komentovat a kriticky reflektovat.

Michel Foucault není jediným, kdo je v českém prostředí opomíjen, přehlížen. Proto bych se v budoucnu zde rád věnoval takovým autorům/kám jako Juliet Mitchell, Gayatri Spivak, Giorgio Agamben, Peter Sloterdijk, Gilles Deleuze & Felix Guattrai, Judith Butler, Luciana Parisi nebo Nancy Fraser, Rosi Braidotti a třeba Jean-Luc Nancy. Textům těchto i některých dalších bude věnován prostor blogu "Mettray".

Protože se tento virtuální zápisník bude soustředit především na díla z oblasti filosofie, myšlení, historie apod., veškeré texty se budou vztahovat k jejich ústředním myšlenkám nebo z mého pohledu klíčovým bodům, (nejen) kvůli nimž stojí za to uvedená díla přečíst a popř. konfrontovat zde uveřejněné poznatky s vlastními. Nepůjde o výtahy, přehledy, obsahy nebo skimming dílčích textů - pro ty se obraťte na sekundární zdroje. Spíše bude cílem předložit z uváděných textů některé poznatky, ideje nebo myšlenkové celky, které mohou významně přispět k posunu ve vnímání sebe sama, společnosti a světa. Z těch důvodů budou vybírány knihy, články a rozhovory, které jsou povětšinou nedostupné českému čtenářstvu, nesou některé z význačných trendů, problémů a témat, jejichž přítomnost v českém kontextu není dostatečně čitelná nebo komentovaná.

Vedlejším (přesto vítaným) efektem by v ideálním případě mohlo být i pohnutí k přečtení a vlastnímu zamyšlení nad opoznámkovanými texty zmíněných autorů/ek. I proto doufám, že ti/ty z Vás, kteří/ré věnují svůj čas přečtení zde vystavených textů, poznámek či postřehů, shledají tyto hodnými i následujících komentářů a jiných příspěvků, k jejichž připojování bych velmi rád publikovanými texty, jejich závažností a silou rád přiměl. Veškerá zpětná vazba, kritika nebo poznámka přispějí k rozšíření a obohacení tohoto zápisníku, jehož dedikace ozřejmuje důvod jeho vzniku...

Béasse

Žádné komentáře: